Tuesday, 23 July 2019

Happy Bezday Ayah

July 23, 2019 0 Comments
Happy Birthday Ayah !

Alkisahnya 17 July 2019 bezday ayah yang ke 57 tahun

Katanya umur je tua
Tapi jiwa muda
Haaaa gituu..


Sebenarnya takde plan apa apa pun
Semua nya bekerja
Tapi bila dh petang dok kat kat office
Dok terpikir
Celebrate bezday ayah dengan brownies lahh

Tapi siapa pulak yg nak membuatnya
Dengan last minit nya
Confirm takde atau mahal dari biasa


Kalau tak cuba cuba kita tak tau kan
Jadi cari la seller dalam group Delivery Taman U kalau tak silap Uyui
Sekali discuss tak sampai 10minit
Terus closed deal
Mula mula macam tak percaya
Tapi why not kan
Insyaallah semua nya akan dipermudahkan
Katanya jam 6.00pm petang dia hantar


Jam 5.45pm dia dah whatsapp
Yang dier dah otw
Mudah berurusan & sangat simple



Rasanya chewy chewy gitu
Sedap bebeno
Kalau letak aiskrim vanila sebelah dier tu
Lagi la kan



Brownies punya pasal..bergambar dengan bezday boy pun takde
Hihihi..

Bezday boy pun dok ngap brownies tak sudah sudah nya
😂😂😂😂

Nak mencari brownies ni

Fb : syazwani medina
Ig : Medina_licious
No hp : 018 952 3144

Wednesday, 17 July 2019

Monday, 15 July 2019

Resepi : Udang Masak Bali

July 15, 2019 3 Comments
Yeehaaa
Cuti hujung minggu takde buat apa
So Uyui masuk dapur
mencari olahan resepi baru

Udang Masak Bali

Selalunya kita masak 
Ayam Masak Bali kan

Kali ni kita tukar selera sikit

Udang masak Bali

Jom kita tengok apa bahan bahan nya
Cara cara masak

Bahan Bahan

1. 1 Tangkai Daun Kari 
(Kalau Uyui suka daun kari banyak banyak sebab 1 daun kari tu kalsium nya sangat tinggi dalam tubuh badan manusia)

2. 2 tangkai serai..nak lagi sedap lebih pun tak pe
3. cili Blend (Bawang merah + bawang putih + cili kering)
4.Secubit garam
5. Secubit Penambah perisa
6. Kicap
7. Udang

Cara - Cara masak


1. Panas kan minyak
2. Masukkan serai + daun kari


3. Tumis cili blend
4. Masukkan garam + penambah perisa


5. Masukkan kicap dalam 5 sudu


6. Masukkan udang


7. Tunggu sampai kering sikit sebab udang keluarkan air bila masak


8. Dah siap boleh la makan ya

Kalau Uyui suka makan time dah sejuk baru feel
^_^

Bertambah tambah kalau makan dengan nasi panas ni

Hancur punah program diet

Selamat Mencuba !

Wednesday, 10 July 2019

9 Tempat Menarik di Dunia Yang Anda Mungkin Tak Pernah Dengar Tapi Patut Kunjungi!

July 10, 2019 11 Comments
Tempat-tempat di bawah ini boleh dikatakan sebagai antara tempat yang RARE untuk dikunjungi oleh tourist.
1. Lofoten Islands, Norway
9 tempat menarik di dunia yang anda mungkin tak pernah dengar tapi patut kunjungi!
Pemandangan di sini tersangat-sangatlah cantik dan menakjubkan. Kalau pemandangannya sahaja tidak cukup bagi anda, di sini juga ada Røst Reef, iaitu terumbu karang air laut yang paling besar di dunia! Besar mana? Panjangnya sahaja sudah mencecah kira-kira 40 km, manakala lebarnya pula dalam 2-3 km. Memang besar gila!
2. Hinatuan River, Mindanao, Filipina
9 tempat menarik di dunia yang anda mungkin tak pernah dengar tapi patut kunjungi!
Sungai berwarna biru picture-perfect ini sudah semakin dikenali, namun pelancong tidaklah sepadat di tengah bandar. Ianya merupakan tempat yang sangat ideal untuk berenang dan ber-snorkeling. Airnya yang sangat biru, bersih dan jernih memang sudah cukup memukau untuk membuatkan anda berasa seolah-olah berada di dunia fairytale. Malah, penduduk tempatan di situ juga menggelarkan sungai ini sebagai “Enchanted River”. Memang padan dengan namanya.
3. Aogashima, Jepun
9 tempat menarik di dunia yang anda mungkin tak pernah dengar tapi patut kunjungi!
Pulau yang begitu hijau ini terletak beratus-ratus batu dari tanah besar Jepun dan didiami oleh hanya sekitar 200 orang penduduk sahaja . Ianya merupakan antara pulau gunung berapi yang paling cantik, dan yang paling menghairankan adalah betapa hijaunya pulau ini. Walaupun gunung berapi di pulau ini masih lagi aktif, tetapi kali terakhir ia meletus adalah pada sekitar tahu 1700-an. Entah bila lagi ia akan meletus, tiada siapa yang tahu. Yang pentik, pulau ini betul-betul memukau!
4. Lake Hillier, Australia Barat
9 tempat menarik di dunia yang anda mungkin tak pernah dengar tapi patut kunjungi!
Australia boleh dikatakan sebagai sebuah negara yang mempunyai banyak tasik yang cantik-cantik, tetapi tiada satu pun yang sebegitu dramatik (dan sebesar) Lake Hillier. Tasik ini adalah kira-kira 600 meter panjang dan tiada siapa yang betul-betul tahu kenapa tasik ini berwarna pink. Menarik, kan?
5. Crooked Forest, West Pomerania, Poland
9 tempat menarik di dunia yang anda mungkin tak pernah dengar tapi patut kunjungi!
Hutan ini dinamakan dengan nama ‘Crooked Forest’ kerana bentuk pokok-pokok pinusnya yang pelik. Kenapa dan macam mana pokok-pokok di sini boleh tumbuh melengkung, tiada siapa yang tahu sebab yang jelas. Memang pelik tapi pokok-pokok inilah yang menjadikan Crooked Forest ini sebagai satu pemandangan yang unik dan menakjubkan!
6. Tianzi Mountain Nature Reserve, Wulingyuan, China
9 tempat menarik di dunia yang anda mungkin tak pernah dengar tapi patut kunjungi!
Rizab semulajadi ini merupakan ‘rumah’ kepada gunung-gunung yang cantik. Kira-kira dua ribu buah puncak ‘tumbuh’ di sekitar kawasan ini membentuk satu landskap yang kelihatan seperti gambaran seni di dalam sebuah novel fantasi. Puncak-puncaknya yang berbatu kelihatan begitu mysterious saat diselubungi kabus atau awan. Indah betul ciptaan Tuhan.
7. Huacachina, Peruvian Desert, Peru
9 tempat menarik di dunia yang anda mungkin tak pernah dengar tapi patut kunjungi!
Kalau anda belum tau, kawasan di tengah-tengah padang pasir yang subur dan mempunyai air serta tumbuhan disebut sebagai oasis. Kedengaran macam impossible je, kan? Tapi tempat sebegini memang wujud. Dan salah satu oasis yang paling cantik di dunia ada di Peru! Memang wajib pergi kalau anda ke Peru.
8. Darvaza Gas Crater, Turkmenistan
9 tempat menarik di dunia yang anda mungkin tak pernah dengar tapi patut kunjungi!
Darvaza Gas Crater ini sebenarnya merupakan medan gas asli di Derweze, Turkmenistan yang telah diruntuh ke dalam secara tidak sengaja oleh jurutera petrokimia Soviet, lalu menjadi sebuah kawah gas asli. Kawah ini kemudiannya telah dibakar untuk mencegah penyebaran gas metana, dan sejak itu, api di dalam kawah ini tidak pernah padam dan kawah ini terus terbakar sehinggalah hari ini. Kalau anda nak tau, kawah ini juga dikenali sebagai “the Door to Hell”, atau pintu ke neraka. Hmm memang nampak menakutkan..
9. Zhangye Danxia Landform, China
9 tempat menarik di dunia yang anda mungkin tak pernah dengar tapi patut kunjungi!
Pergunungan ini sangat berwarna-warni dan kelihatan seolah-olah diambil daripada sebuah lukisan. Sesiapa sahaja yang melihatnya pasti terpesona!

Uyui rasa macam nak pergi Norway 
^_^

Sunday, 7 July 2019

Khai Bahar & Siti Nordiana - Satukan Rasa

July 07, 2019 2 Comments



Khai Bahar & Siti Nordiana
Satukan Rasa

Lamaku simpan perasaan ini
Tanpa menduga rasa cinta hadir
Puas Menafi bisikan hati
Namun tak berdaya
Tuk Menghalang Rindu

Aku,pendam rasa 
Dan menjadi teman
Engkau Ingin Ku miliki

Namun aku tidak mampu
Untuk memiliki Cinta
Yang Semulia sepertimu

Dikaula bidadari
Temani Tiap Mimpi
Diriku Diselubung rindu

Rasa penuh prasangka
Dia penguat jiwa
Kita Benta takdirnya 
Pergila sepi

Bulan Bisik padanya
Benar ku cinta dia
Kau Hidupkanlah rasa ini

dikaula bidadari 
Temani tiap mimpi
Sungguh aku rindu

Cinta penuh prasangka
Kuatkanla hatiku
Agar ikatan ini terjalin

Bulan bisik padanya
Benar ku cinta dia
Satukanlah Satukan rasa

Follow Us @soratemplates | ainmama3d | edit by Nurul Ain