Thursday, 23 May 2019

Resepi Pancake Telur Ikan Mayong

May 23, 2019 6 Comments
Terjumpa Telur Ikan Mayong 
Tapi Tak tau nak masak ape kan

Selalu yang kita dengar masak asam pedas je kan

haaaa
kali ni Uyui nak ajar cara macam mana nak buat pancake Telur ikan Mayong

Resepi sebenarnya dari nenek Uyui
jadi diturunkan kat Ayah Uyui
Turun jatuh gedebuk ke Uyui pulak

hahahaha

Dah jom tengok resepi

ni telur ikan mayong sebelum di cuci ya

Bahan bahan nya adalah

Telur Ikan Mayong
Nasi Putih Sejuk
Garam
Serbuk Perasa
Cili Merah
Bawang Merah
Daun Sup
Daun Bawang

Cara Caranya adalah

1. Separuh telur ikan tu blender kan sekali dengan nasi putih sehingga hancur

2. Dah siap blender telur ikan tu, masukkan kan dalam mangkuk dan campurkan separuh lagi telur ikan yang tidak diblender tu

3. Pastu masukkan la garam, serbuk perasa secukupnya, cili merah & sedikit daun sup

4. Dah gaul semua dalam mangkuk, pastu boleh la digoreng seperti kita goreng telur dadar

5. Bila dah masak boleh diangkat dan dipotong pankek telur ikan duri dan boleh dimakan macam tu saja atau makan dengan nasi pun sedap


taaaaaa daaaaaa
dah siap !
Gebukan pancake Telur Ikan Mayong tu
^_^

Tak sempat nak snap gambar satu satu peringkat
sibuk nak masak lauk lain sekali
gambar permulaan dengan kesudahan je yang dapat gambar nya

Rasa dier bila dah goreng lagi lemak lemak sedap
itu pendapat Uyui la
^_^

Selamat Mencuba
&
Selamat Berbuka Puasa




Thursday, 16 May 2019

Telur Ikan Mayong

May 16, 2019 10 Comments
Salam Ramadhan Ke 11

Baru hari ke 11 dah tak tau nak masak apa

Round kat pasar Kip Mart fikiran tu kosong

sekali ternampak Telur Ikan Mayong ni

haaaaaaa

Resepi nya adalah 

Pancake Telur Ikan Mayong

Insyaallah Ain akan update resepi nya ya


^_^

Friday, 3 May 2019

Tamat Sudah Pesta Konvo UTM

May 03, 2019 0 Comments
Kemeriahan Pesta Konvo setiap tahun memang wajib dirasai untuk warga Johor

Tak terlepas untuk Uyui

Tahniah buat semua Graduan yang meraikan majlis Konvokesyen

Sangat sangat meriah dan akan ada perasaan teruja apabila ada Pesta Konvo UTM ni

Dengan beberapa hari yang tinggal untuk kita menyambut Ramadhan ni

Memang sangat sesuai bagi yang belum mendapatkan baju raya anak anak

Murah & kualitinya pun terbaik




 tak boleh nampak yang berwarna warni gini..
wajib GRAB !













Get ready for Ramdhan ?

Selamat Berpuasa !

Salah silap harap dimaafkan

^_^

Tuesday, 30 April 2019

The Straits Kopitiam - Special For Ramadhan

April 30, 2019 8 Comments
The Straits Kopitiam Ulu Tiram NSK Ulu Tiram merupakan outlet yang pertama
yang bertapak di Johor dimana konsep Kopitiam yang bertemakan Colonial hitam & putih dipilih untuk menepati keselesaan pelanggan

Tema hiasan dalaman nya juga classic & santai. Pelanggan juga boleh memilih untuk bersantai bersama keluarga samada di bahagian luar dan juga diruangan dalam 
Bagi yang ingin kan yang lebih privasi boleh membuat pilihan untuk berada di bahagian dalam.


Harga yang ditawarkan untuk setiap hidangan sangat sangat berpatutan

Bermula beroperasi seawal 10.00 pagi


The Straits Kopitiam menawarkan set Ramadhan terbaik untuk menyambut Ramadhan Al Mubarak 
Dimana mereka menawarkan 2 set Ramadhan istimewa iaitu 
Nasi Ambang
Rewang Beryani

Bagi yang sangat meminati Nasi Ambang ia sangat dialukan untuk merasai kelazatan Nasi Ambang by The Straits Kopitiam dimana kelazatan Nasi Ambang ini berbeza dan lain dari yang lain

Sebelum ini Uyui tidak pernah meminati Nasi Ambang
tetapi apabila merasai kenikmatan Nasi Ambang by The Straits Kopitiam ni Uyui terus jatuh cinta untuk terus menikmati Nasi Ambang
I really love It
1 Set Nasi Ambang + Sirap Limau Selasih hanya RM9.80


Bagi Set Kedua Ramadhan adalah Rewang Beryani dimana 1 set ini sangat sesuai untuk pengunjung yang menginginkan set yang sangat mudah & simple bagi menu juadah berbuka puasa.
Sesuai 3 orang ke 4 orang dalam 1 set Rewang Beryani

Di dalam set ini, hidangan lengkap yang disediakan sangat lengkap 
dan harganya pun sangat berbaloi baloi
Set lengkap Rewang Beryani ini hanya RM58.80 sahaja


Ingin menikmati Hidangan seperti Kenduri Kahwin di Bulan Ramadhan
Anda boleh menikmatinya di The Straits Kopitiam Ulu Tiram Johor

The Straits Kopitiam juga menyediakan pencuci mulut yang sangat sangat istimewa untuk setiap pelanggan dimana The Straits Kopitiam memperkenalkan 
Ais Kepal
dimana kita tak akan dapat Ais Kepal ni di Johor
Jadi dengan itu The Straits Kopitiam Tiram memperkenalkan Ais Kepal Original untuk para pelanggan buat pertama kali nya dengan harga serendah RM2.30


Cendol

dan semua resepi pencuci mulut didatangkan khas resepinya dari Penang

Juga terdapat Laksa Penang, Laksa Johor & Mee Asam Nyonya

 Mee Asam Nyonya

 Laksa Penang

Laksa Johor

Lokasinya juga sangat mudah untuk dijejaki bagi pengunjung pertama kali singgah di Johor

Waktu Perniagaan adalah 10.00am sehingga 10.00pm
Dibuka Setiap Hari

Bagi yang teringin nak merasai keenakkan setiap resepi dari The Straits Kopitiam
& nak chill chill dengan member boleh datang lepak sini


The Straits Kopitiam adalah Lokasi Wajib singgah ! 


Friday, 26 April 2019

Let's Go To The Straits Kopitiam !!!

April 26, 2019 4 Comments
You're Invited

Come Let's Join Us


You are cordially invited to our Grand Opening Ceremony tomorrow, 26th April 2019.

We are open from 10am to 10pm

Media & Blogger Session starts 3pm

Celebrating anak yatim also 3pm

Kids activities 12 noon onwards

Opening Promotion :

- Ais Kepal 20 cents (whole day, while stock lasts) 

- Nasi Lemak bungkus 50 cents ( for 1st 50 customers)

- Roti Jala Rm1.00 (for 1st 50 customers)

- Mi Siam Kuah Rm1.00  (for 1st 100 customers *STARTS 11AM ONWARDS*

Come and visit The Straits Kopitiam!

^_^

Follow Us @soratemplates | ainmama3d | edit by Nurul Ain